fbpx

Hexis - Interview med Filip Fremhævet

Hexis - Interview med Filip

Det mest hårdt arbejdende band på den danske metal scene er Hexis. Med deres kaotiske blanding af Kaotisk Hardcore og utrolig dyster Black Metal skiller Hexis sig ud fra mængden af danske metal bands. Bandet tournérer uafbrudt, og viser på ingen måde træthed. Da Hexis på deres seneste tour ramte Aarhus lykkedes det mig at få forsanger Filip Andersen med til en snak om Hexis.

 

Hexis er nu otte år gammelt. Hvordan startede alt det her? Hvad lavede du før Hexis?

Filip: Jeg spillede i et andet band førhen, vi spillede et par lokale shows. Og inden det band stoppede, skulle vi bruge en ny trommeslager, som var ham der også var den første trommeslager i Hexis, og han kendte en guitarist og jeg kendte en bassist tror jeg og så fandt vi den sidste mand over sådan en hjemmeside for musikere der søger bands.

 

Og var det meget fra starten af at vi skal bare toure så meget og udgive så meget som overhoved muligt eller var det først noget som kom lidt senere?

Filip: Jeg tror faktisk at det var noget som først kom senere. I starten havde jeg ikke set at det ville være en mulighed at være så aktive som vi er nu. Så det var over lidt tid hvor vi tænkte måske ville der være lidt flere muligheder lidt længere hen af vejen.

 

Hvor var jeres første show?

Filip: Det var i Ungdomshuset i København. Der spillede vi nemlig en del af vores første shows. Jeg bookede faktisk også selv shows der på et tidspunkt. Der var mange tidspunkter hvor jeg bookede bands jeg godt kunne lide, så var det bare oplagt sat smide mit eget band på også.

 

I har ikke spillet så meget der siden da eller?

Filip: Naah sidste gang vi spillede der var i 2012. Vi har fået et par tilbud siden da, altså nu booker jeg ikke selv shows der længere men det var nu hvor vi har folk der bor så langt væk så laver vi kun shows når det er i sammenhæng med andre ting.

 

Det er nemlig også en ting jeg gerne vil komme ind på, det er i har så mange forskellige medlemmer med. Jeg tror jeg har set jer i tre forskellige inkarnationer siden 2016.

Filip: I dag bliver det endnu en ny

 

Nå okay. Er der nogen der var med til at lave Tando Ashanti der også er med på touren nu?

Filip: Øh nej vores sidste plade der var det mig, en trommeslager fra Italien, og en gut fra København. Så der var forskellige folk med til at skrive men det blev indspillet af tre personer. Så det hold vi er nu er en bassist fra Italien og vi er de eneste to faste faktisk og så kører vi forskellige standin medlemmer. På denne tour har vi en standin guitarist fra København og en stand in trommeslager hele vejen fra Australien, så han fløj hele vejen herover for at være med på denne tour.

 

Jeg tænkte egentlig da jeg gennemlyttede den for et par dage siden, hvad synes du egentlig om jeres aller første plade?

Filip: Altså XI tænker du?

 

Ja

Filip: Jeg synes stadig at det er en fin plade, men jeg tror de fleste bands når man lytter sit første materiale igennem, så synes man selvfølgelig ikke at det er ligeså fedt som den sidste plade.

 

Jeg synes også i har haft en meget skiftende lyd selvom i har holdt fast i den lyd som i er kendte for, med tydelige inspirationer af Celeste, Deathspell Omega hvorhen det nyere er gået hen i noget mere hen i noget Sludge agtigt?

Filip: Jeg tror meget da vi skrev Abalam pladen der var vi også meget bevidste om at det skulle være konstant in your face, hvor med den nye plade der tror jeg vi fokuserede vi lidt mere på at få noget mere dybde i med interludes, og ikke kun konstant dobeltpedal hele tiden og sangene er lidt længere.

 

For at snakke lidt om det lyriske, jeg så et gammelt interview hvor du sagde du synger ikke om personlige ting, men mere som en historie? 

Filip: Det er det også. Lyrikken på den seneste plade stadig meget af det samme af det som jeg gjorde på Abalam, så en lille smule anderledes men stadig meget af det samme.

 

Tilbage i 2015 et par dage før i spillede på KB18, blev det offentliggjort at du var den eneste medlem tilbage i bandet. Tænkte du måske at det ville være en mulighed at Hexis ikke ville kunne fortsætte nu hvor du var den eneste der stod tilbage?

Filip: jeg tænkte selvfølgelig en masse ting igennem, lige pludselig som at stå som den eneste person tilbage det virkede måske lidt uoverskueligt. Men jeg havde det også sådan at hvis jeg skulle starte et nyt band og kaldt det noget andet så havde det nok stadig komme til at lydt ligesom Hexis fordi det er den genre jeg gerne vil spille, og det er stadig nok også med stroboskoplys og alle de der ting. Jeg kom frem til det at det eneste rigtige ville være at kalde det Hexis i stedet for jeg laver et nyt band der alligevel lyder som Hexis og bare giver det et andet navn. Vi havde nu også touret en del med Hexis så jeg følte også at vi havde fået opbygget noget og så gav det bare bedre mening at køre det videre i stedet for at navnet skulle dø.

 

Er det så fair at sige at du er den eneste rigtige faste medlem der er tilbage i Hexis med et roterende Line-up?

Filip: Ja det kan man sige, som sagt så var vi jo også ham bassisten fra Italien. Ham ser jeg som et fast medlem. Han er med på alle tours og han kommer også til at være med når vi skal til at skrive musik igen, så jeg ser egentlig ham og mig som de to faste medlemmer. Hvor indtil for et par måneder siden havde vi også en fast trommeslager men jeg tror han er kørt lidt død i det efter at have touret så meget som vi gør.

 

Hvordan er det egentligt at toure så meget som i gør? I er jo det mest turnere band indenfor den danske metal scene.

Filip: Jeg synes det er perfekt. Altså selvfølgelig er der nogle dage hvor man tænker det kunne være nice at være i sin egen seng, men så snart jeg kommer hjem vil jeg bare gerne afsted. Inden den her tour havde vi en pause på næsten fire måneder og det var al al for lang tid. Vi havde lige et enkelt show men det ved jeg ikke men nu har denne tour varet 25 dage, så jeg er sikker på når jeg kommer hjem herfra, så er det sikkert meget fedt lige i den første uge at få slappet lidt af men så vil jeg bare gerne afsted igen. Vi har en pause på to måneder før den næste tour går i gang. Det var meningen at vi skulle lave lidt her i juni, men det ser sgu ikke ud til at det bliver til noget alligevel. Så det næste er fra juli til ca august. Vi laver de første to uger med Woes fra København og så de to næste med The Arson Project og så de to sidste med Lifesick fra Fredericia.

 

Der var nogle medlemmer fra Lifesick der på et tidspunkt var med i Hexis ikke?

Filip: Jo to af medlemmerne derfra var med inde over da vi begyndte at skrive Tando Ashanti, de to guitarister Nikolaj og Allan var med til at skrive, så halvvejs inde så gik det desværre ikke mere. Så de var med til at skrive en god håndfuld af numrene der er på pladen, men ikke med til at indspille det. Da vi startede med at skrive pladen, var det mig, Tommaso på trommer, Allan og Nikolaj på guitar, og så efter noget tid fik vi så Victor med på bas. Jeg tror at Allan Og Nikolaj var med til at skrive en ti numre og så halvvejs inde i skrive processen valgte de så at hoppe fra og så rykkede vi Victor fra bas til guitar og så var Victor med til at skrive de sidste par numre. Vi fik en bassist da vi var i studiet, men han var ikke med på pladen så Victor indspillede også bassen. Vi havde også en anden bassist med ind over men han blev far og blev gift så havde han ikke tid til at turnere osv.

 

Du har selv sagt at du ikke gider at sidde derhjemme og lave intet.

Filip: jeg tror bare at det her liv er det som giver mest mening for mig. Det er nærmest mere naturligt for mig at sidde i en bus og køre syv-otte timer om dagen end at sidde derhjemme.

 

Hvad laver du til dagligt?

Filip: Min far han har et brolæggerfirma, så jeg arbejder for ham. Så det er ikke lige det der siger mig mest men fordi det er hans firma, så kan jeg tage fri som det passer mig, så man kan sige at jeg hellere vil have et arbejde som jeg ikke så godt kan lide hvor jeg kan være ret fleksibel. Nu arbejdede jeg førhen i en børnehave hvilket jeg rigtigt godt kunne lide men der er bare ikke samme muligheder for at tage fri. Så jeg vil hellere have et arbejde som jeg ikke så godt kan lide og så være fleksibel end at have noget jeg godt kan lide og så sige nej til en masse fede ting.

 

Er det måske også lidt det der har været for mange af de tidligere medlemmer at det er svært at kunne tage så meget fri fra arbejde? Og man tjener nok heller ikke kassen på at spille Blackened Hardcore.

Filip: Økonomisk er der nok lidt meget at sige, da vi ikke tjener nogle penge på det her band, så hvis kunne tjene penge på bandet så ville det nok gøre det lidt nemmere at have sådan et stabilt line up, men det er sgu ikke tilfældet.

 

Føler du nogensinde at det var svært at bryde igennem i Danmark? Fordi da i nemlig startede var det hovedsageligt dødsmetal og Thrash Metal som var populært.

Filip: jeg tror sådan generelt da vi startede Hexis, at folk spurgte hvilken slags musik vi spillede og vi sagde at det var et mix af Hardcore og Black Metal der virkede folk som om at de synes at det var meget mærkelig fordi der var nemlig ikke så mange bands som havde gjort hvor nu til dags er der masser af bands der spiller den genre. Men så alligevel stadig når vi spiller med Hexis i f.eks. Tyskland og Frankrig så var vi et meget bedre crowd end vi har her i Danmark. Så selvom at det er blevet lidt mere accepteret i Danmark så er der bare ikke en kæmpe stor scene for det, og det er også derfor vi spiller måske to-tre danske shows om året hvorhen i Tyskland spiller vi måske tyve shows på et år. Vi spiller bare bedre shows der og der kommer flere folk, vi sælger bedre merch osv.

 

Nu booker du også en del shows selv. Er det bare noget du laver på siden?

Filip: Ja nu har jeg dog ikke så meget tid til det selv at booke da vi hele tiden er ude og spille. Men jeg prøver når jeg har tid til det og jeg er hjemme så sætter jeg nogle shows op. Plejer primært selv at booke det som jeg selv synes er fedt så nogle gange passer det også med at så hjælper de dig den anden vej så det er også en meget god måde at opbygge et netværk på.

 

Hvad er din stolteste bookning du har lavet?

Filip: Min stolteste bookning jeg har lavet… jeg har booket Celeste en håndfuld gange. Det er ikke fordi de er et særligt stort band men det er mit ynglings band, og så ellers her i næste måned har jeg booket Knocked Loose som jeg glæder mig rigtig meget til.

 

Jeg så nemlig også på begivenheden at masser af de opvarmningsbands er tidligere medlemmer i Hexis hvilket er super cool, at du ligesom også giver dem en chance.

Filip: Ja selvfølgelig. De fleste af de folk jeg har spillet i band med, er jeg stadig venner med. Det er meget oplagt på den måde at når jeg booker et udenlandsk band, så smider jeg lige nogle af mine venners band på også.

 

Du har også dit eget pladeselskab Bloated Veins? Det er ikke et atypisk band hvor du signer bands til højre og venstre?

Filip: Altså på den måde det fungerer er at det ikke sådan er et bands jeg har signet. Det er mere sådan noget hvis jeg synes det er fedt så udgiver jeg det, så laver jeg måske 500 plader og så får bandet en procentdel, men når det kommer til at udgive ting så er jeg ret picky omkring ting jeg gerne vil lægge navn til og så samtidig er det også meget begrænset for tid og økonomi jeg har, så det plejer måske at være en ting om året. Dengang da jeg startede da var det primært for at udgive Hexis’s XI plade fordi vi manglede et label til det. Jeg synes selvfølgelig at det er superfedt at udgive ting på flere labels, men det begynder at tiltale mig noget mere at udgive det hele selv. Så jeg tror om et års tid vil vi lave et par Hexis udgivelser på det. Og med det label har jeg også opbygget et større netværk så nu ved jeg ligesom også bedre hvordan hvis jeg nu udgiver noget hvordan jeg får det ud så er det ikke bare sådan at der står 500 plader hjemme hos mig og ikke kommer nogle vegne.

 

I kører også med Pay-what-you-want på Bandcamp. Hvordan kan det være i gør det?

Filip: Jeg tror bare altid lidt at jeg har haft det det sådan lidt det der med at betale for nogle filer har jeg altid synes været lidt mærkeligt. Jeg ved godt at folk ikke helt forstår det men jeg har det sådan jeg vil rigtig gerne bruge mine penge på en LP eller en T-Shirt, men nogle filer det har jeg altid synes været mærkeligt. Jeg bryder mig ikke helt om at folk skal betalte for noget de ikke kan sidde med i hænderne. Jeg er selvfølgelig glad når der er folk som betaler 10-15 euro for downloaded alene, hvilket jeg selvfølgelig sætter stor pris på. Men personligt synes jeg at det er mærkeligt for at dowloade musik, så hellere købe LP’en og smide en downloadkode med der så føler jeg ligesom det giver bedre mening for mig.

 

Nu har i spillet lidt rundt omkring, er der noget sted i mangler at spille?

Filip: Afrika. Vi har haft den lidt op at vende her i slutningen af året og lave sådan en seks ugers tour i Afrika. Der er sådan en metalfestival derovre i Kenya, som vi nok skal spille på og så også noget Morocco, Sydafrika. Vi vil også rigtig gerne til Syd Amerika. Det eneste sted vi har været er i Cuba men vi har aldrig spillet i Mexico, Brasilien. Der er mange steder vi har heller ikke spillet i Finland før som vi booker her senere på året, Færøerne skal vi også spille for første gang i år. Så der er stadig en del håndfuld steder vi ikke har været endnu. Grønland mangler vi også. Vi har snakket med nogle deroppe, hvor der er en festival som vi måske skal spille på næste år, men nu må vi se. Selvom vi tourer meget så mangler vi stadig en del. Kina har vi f.eks. aldrig været og mange steder i Asien mangler vi også.

 

Roadburn spillede i på lad os lige snakke om det. Hvordan var det?

Filip: Det var mega fedt. Det var en oplevelse i hvert fald. Jeg kan huske da vi ankom fordi vi skulle spille på et ret lille spillested, så jeg havde regnet med til at starte med at koncerten ikke ville være så anerledes fra hvert andet show vi spiller, men hele den stemning der er der gjorde det til en god oplevelse. Et af de bedste på den her tour ret meget. Det var også cool at få set Converge spille deres You Fail Me plade. Det er ikke et band jeg lytter så meget til længere men et af de første Hardcore bands jeg blev fan af og den plade var det af de første jeg lyttede da jeg begyndte at lytte til dem.

 

En ting jeg har tænkt over meget med Hexis er hvordan kan det være at stroboskoblys og røgmaskine fungerer så godt i jeres band?

Filip: Det ved jeg ikke. Celeste gør det lidt anderledes, men meget af inspirationen er taget fra dem. Jeg tror bare du ved at det er ret intens musik så stroboskob passer meget godt ind, da det bare er konstant in your face hele tiden.

 

Nu kommer det klassiske spørgsmål. Hvad er den bedste og værste koncert i nogensinde har spillet?

Filip: Jeg tror det bedste show vi nogensinde var da vi var på tour i Indonesien. Der spillede vi sådan et house show oppe i bjergene, hvor der måske har været plads til 50 mennesker men der kom næsten 200 mennesker, så der var mennesker over alt folk der nærmest hang ud af vinduerne og så på et tidspunkt da vi spillede der var sådan fire-fem gutter oppe og crowdsurfe og en han røg med hovedet først ned i trommesættet og splittede det hele ad og folk gik bare helt bananas og vi samlede trommesættet midt under koncerten og det hele var bare rowdy. Der er måske mange der ville synes at det var lidt for ekstremt men for mig var det, det perfekte show.

 

Nu hvor man også ser jer live så kan man også se at i går ret meget til den.

Filip: jeg prøver så vidt at presse mig selv så meget som muligt fysisk. Så ofte nogle gange kan jeg slet ikke trække vejret bagefter men jeg har det også sådan at hvis jeg ikke har det sådan til sidst så føler jeg at jeg ikke har gjort det godt nok. Jeg skal helst gerne være gennemblødt i sved ellers så er det ikke godt nok.

 

Hvad så med de værste shows?

Filip: De værste shows må have været da vi i 2014 skulle have en stand in trommeslager med, der fik vi en gut fra Tyskland og han kom ned og øvede en hel uge op til og han kunne bare ikke finde ud af at spile de sange, men vi blev så enige om at spille første koncert og det sejlede så meget og det var så fucking dårligt så ham endte vi med at sende hjem efter det og så skulle vi have en ny trommeslager efter det så det var rimelig kaos. Så var der et andet show vi også spillede i Varna i Bulgarien som var sådan rocker/biker club agtigt noget hvor der må have været 5-10 mennesker men de 5-10 mennesker der var der så slet ikke koncerten de sad oppe i baren og drak og så engang imellem så kiggede lige lidt ned på scenen. Den eneste som faktisk så koncerten var en af vores venner som vi havde med på tour og han stod bare og grinte nede foran og vi kunne heller ikke lade være med at grine. På den måde var det ikke direkte et dårligt show det var mere et sjovt show fordi det hele var så komisk. Vi spillede også et show i Slipknots hjemby Iowa der var sådan to mennesker ude hvor der måske har været plads til 200 mennesker.

 

Jeg læste i et interview at du ikke er fan af at spille lange shows?

Filip: Jeg tror bare vi kan jo godt spille længere tid som i 45 minutter til en time, men det er bare det når vi spiller så bevæger vi os ret meget og det er ret hårdt. Så jeg vil hellere proppe en masse energi ind i noget som er meget kort og intenst end at hvis vi spillede i en time så ville der ikke være så meget bevægelse fra vores side af. Det føles også måske lidt langtrukkent for folk at få stroboskoblys i hovedet hele tiden.

 

Er der en drømmetour du gerne vil lave på et eller andet tidspunkt?

Filip: jeg tror et af de bands jeg aller helst vil på tour med ville nok være et band som Thou eller Converge kunne også være sejt, måske Converge ville være sætte det lidt for højt. Men vi har snakket et par gange med Thou om at lave noget, jeg ved dog ikke om det bliver til noget. Men det kunne være fedt det er et af mine ynglings bands.

 

Hvad forventer du af koncerten i aften?

Filip: jeg ved det ikke, de to sidste gange vi har spillet, har det været ret fedt. Der har været sådan okay med mennesker. Det er et godt spillested så jeg forventer at det bliver en god koncert. Det er også vores sidste show på vores tour her så det bliver også lidt sørgeligt at sige farvel til vores tour kammerater.

 

Læs også vores koncertanmeldelse af Hexis på Radar den 5. maj!

Yderligere information

  • Band/Kunstner: Hexis
  • Interview med: Filip
  • Interview dato: Lørdag, 05 maj 2018

Skriv en kommentar

Vær sikker på, at du indtaster al krævet information, markeret med en stjerne (*). HTML kode tillades ikke.