fbpx

Sabaton, Accept, Twilight Force Fremhævet

Sabaton, Accept, Twilight Force

For 2½ år siden stod jeg samme sted, og var på alle måder teknisk og showmæssigt overbevist: der var ikke en finger at sætte på Sabatons performance. Alligevel var jeg, personligt, ikke helt solgt. Sidenhen har jeg fået lyttet noget mere til bandet, og det var som om at den denne gang sad lige i skabet: det tog fire forsøg i liveregi, men nu var det altså. Dette betød dog naturligvis ikke, at alt nødvendigvis var perfekt...

Twilight Force:
Pga. det tidlige starttidspunkt nåede jeg desværre kun et par enkelte sange med Twilight Force. Det er noget for sig selv... Dungeons & Dragons: live, er den nærmeste beskrivelse jeg kan give. To guitarister med elverører, en ”ond” troldmand med unaturligt dyb fortællerstemme på keyboard, og den flotte eventyrer på leadvokal. Alle sammen naturligvis klædt i middelalder/rollespilsudstyr. Det var dumt, sjovt, teknisk imponerende – og glimrende opvarmning.

Accept:
En halv time senere er det et mere velkendt navn der lægger fra land med den klassiske heavy metal: scenen er simpelt opsat med en storskærm bagerst der har bandets navn stående (uden at skifte billede), lyset slukkes, og så kører vi. Modsat Twilight Force er det tydeligt at i hvert fald halvdelen af salen er oprigtigt interesserede, og ligeledes hvor Twilight Force var plaget af en anelse mudret lyd, hvilket er forståeligt med de mange elementer, er det ikke tilfældet her.

Den ”ægte” forsanger af Accept vil for nogle altid stå som Udo Dirkschneider: selv er jeg for ung til reelt at kunne være hverken fra eller til. Sikkert er det dog, at den ”nye” sanger ikke er helt på toppen i dag. Solbrillerne er allerede et klart advarselssignal, og vokalen er altså noget svag i det. Resten af bandet derimod, kører på tysk millimeterpræcision, og så ser de tilmed ud til at hygge sig med deres synkrone bevægelser.

Det løfter sig som ventet i de gamle klassikere ”Fast As A Shark”, ”Princess Of The Dawn”, ”Metal Heart” og ikke mindst afslutteren ”Balls To The Wall” – men man kunne godt have ønsket sig mere. Omvendt er det strengt talt ikke nødvendigt, selvom de sidste tyve minutter for mit vedkommende føles som én lang afslutningsseance: her havde det fungeret bedre med hårdtslående tre kvarter i stedet for udpenslede 60 minutter. Måske er det en personlig præference.
4/6 stjerner.

Sabaton:
”You’re in the army now”, skråles der fra salen i samklang med backingtracket inden bandet overhovedet går på scenen. Meget passende har sangen fået en Sabaton-ficering, og hvilken bedre start på fornøjelighederne? Stilen holdes ikke mindst da medarbejder-grenadiers (eller hvad man skal kalde dem), trækker bagtæppet fra og den nye trailer for hvad end nummer Call of Duty, vi efterhånden er nået til ruller over skærmen. Sådan virker det i hvert fald, selvom det ikke er rigtigt. Til gengæld kan publikum så kortvarigt nå at studse over det gigantiske trommesæt, der stilrent har rullekanoner-props tilknyttet. Sabaton går virkelig op i det image...

”Ghost Division” og den 300-esque ”Sparta”, den sidste komplet med udklædte spartanere på scenen – spyd, skjold og misundelsesværdige overkroppe. Herefter er vi i højlandet med sækkepiber, aka Skotland. Sabaton tager os alverdens steder hen, og er som altid i hopla. Denne gang er der endda ingen tiggen og beden efter ”Swedish Pagans”, der hurtigt omdøbes ”Danish Pagans” af den altid glade forsanger. Det er som altid en fornøjelse at se Sabaton, for hold da op, hvor er publikum med. Der er klap, der er fællessang, der er synkronhop – der er konstant gang i den i halvdelen af salen, og den anden halvdel ser ikke ud til at kede sig heller. Ikke mindst understøttes den gode stemning af et glimrende lysshow, klar lyd, og tematiske visuals på storskærmen: der er altid noget at kigge på. Ikke at man rigtigt får denne chance, for straks er vi videre i teksten. Stærkt serveret af klodens hyggeligste band – og muligvis gladeste. Endnu engang.

Et minus er til gengæld at der snakkes svensk fra scenen... Hold nu op, for fanden. Folk i Danmark fatter altså ikke svensk by default. Fint er det til gengæld med de svenske udgaver af sangene, men den useriøse hyggesnak mellem numrene (der også er en stor del af Sabatons performance!), bør holdes på engelsk – beklageligvis er der ikke særlig mange af dem. Tiden flyver nu alligevel, og jeg havde ikke troet det ville virke, men den akustiske udgave af ”The Final Solution” fungerer faktisk enormt godt: det er rart med et akustisk indslag efter 10 slagkraftige skæringer. Omvendt er det også godt at være tilbage i den hårdere ende med trekløveret ”Resist And Bite”, ”Night Witches” og ”Winged Hussars”. De to første er højdepunkter hver for sig, og i fællesskab.

Publikum er, her snart en time senere, endnu ikke færdige med at synge melodien til ”Swedish/Danish Pagans”, som om den skulle spilles igen. Og forsangeren har en fest med det faktum. Han har så generelt en fest. Igen, jeg tror ikke jeg har set nogen musiker der smiler mere end han gør, den kære Joakim Brodén. Men alt må jo have en ende, som så ikke uventet leder op til et encore – og jeg skal love for der lægges hårdt og godt fra med ”Primo Victoria”: gamle klip, lys og lydeffekter, som var man selv i de skæbnesvangre bådtransporter på D-dag. Men hvorfor ikke samuraier på scenen...? Det kunne ellers have været perfekt under ”Shiroyama”. I skal dog ikke høre megen beklagelse når afslutteren er ”To Hell And Back”, der til min overraskelse, men ligeledes glæde, hurtigt er blevet en fanfavorit.

Så, hvor står vi så? Umiddelbart lyder det hele jo positivt, foruden Sabatons insisteren på at snakke svensk. Det er rigtigt. Der er ikke noget at sætte på det der blev fremført. Modsat sidste gang, hvor den personlige interesse så at sige ikke var til stede, savnede jeg imidlertid denne gang mere fjol og ballade mellem sangene, som Sabaton er så gode til. Svensk eller ej, så gør det enormt meget for oplevelsen, for om du vil det eller ej, så er sangene sgu rimeligt ensformige – det er blevet bedre på de senere plader, bevares, men det er stadig en faktor der er nævneværdig. Snak imellem sange er en god taktik til at ”glemme”, eller i hvert fald at give den nævnte faktor mindre betydning. På en tirsdag godtager jeg dog indsatsen helt og holdent, og det bliver således endnu en succes i Danmark for klodens hyggeligste og gladeste band.
5/6 stjerner.

Sætliste:
1) – Ghost Division
2) – Sparta
3) – Blood Of Bannockburn
4) – Swedish Pagans
5) – The Last Stand
6) – Carolus Rex (svensk udgave)
7) – Union (Slopes Of St. Benedict)
8) – Far From The Fame
9) – The Lost Battalion
10) – The Lion From The North (svensk udgave)
11) – The Final Solution
12) – Resist And Bite
13) – Night Witches
14) – Winged Hussars
Encore:
15) – Primo Victoria
16) – Shiroyama
17) – To Hell And Back
Kilde: www.setlist.fm

Yderligere information

  • Band/Kunstner/Tour: Sabaton, Accept, Twilight Force
  • Karakter: Karakter: 4.5
  • Koncert dato: Tirsdag, 21 Marts 2017
  • Koncert sted: Store Vega
  • By: København
  • Genre: Heavy Metal, Power Metal

Skriv en kommentar

Vær sikker på, at du indtaster al krævet information, markeret med en stjerne (*). HTML kode tillades ikke.