fbpx

Opeth, Alcest Fremhævet

Opeth, Alcest

Når søndag aften i København er fyldt med pigtrådsmusik, kan man kun ærgre sig over at så mange gode bands spiller på præcist samme dag. Man er tvunget til at begrænse sig og reelt satse og sætte alt på et enkelt felt/koncert. Aftenens felt var for undertegnede Kalles Kaviar med dertil hørende champagne. Mere specifikt Opeth og Alcest i Store Vega.

 

Alcest

Sidst de franske pitchfork-darlings gæstede Danmark var det i Beta’s gunstige rammer, hvor bandet spillede en smuk og flot koncert. Under Opeths vinger var omgivelserne blevet opgraderet, desværre uden at det var til fordel for Alcest. ”Wings” åbnede koncerten naturligt forlænget af ”Opale” fra Neige & drengenes halvkedelige 2014 udgivelse Shelter. Det var hurtigt klart for enhver, at de lydmæssige forhold ikke var helt optimale for black-shoegazer bandet. Neiges vokal var frekvensvist utydeligt i det tunge bashelvede og fik man uheldigvis bevæget sig op på balkonen i Vega, var man så heldig næsten ikke at kunne høre vokalen, med undtagelse af de rå vokaliseringer. Ikke optimalt og slet ikke i relation til hvor stor en del Neige’s vokal er i det samlede lydbillede.

Ved ”tredje” nummer lukkede Alcest for alvor op for den franske pose af lækkerier. Alle klædt i bordeaux rød (hvem sagde bourgogne?), leverede bandet deres første højdepunkt i form af ”Là Où Naissent Couleurs Nouvelles”. Herefter trak Alcest publikum rundt i en ren tour de force, bestående af ”Autre Temps”, ”L'eveil des muses”og ”Percées de lumière” inden der blev lukket og slukket med ”Délivrance”. En velvalgt setlist, der førte publikum igennem 45 minutter af det ypperste. Trods de lidt halvdårlige lydforhold, reagerede publikum overvejende positivt – og der var reelt heller ikke grund til andet. 

Alcest matchede på ingen måde deres forrige besøg i Danmark. Hånden på hjertet, var det heller ikke forventet. Til gengæld viste Alcest fin profil og leverede en god opvarmning til aftenens hovednavn. 4 ud af 6.

 

Opeth

Til trods for at koncerten ikke var udsolgt, var der 21:15 efterhånden fyldt godt op i Vega. Med scenen flankeret af trommer og orgel bagerst, var der kun lige præcis plads til de fire lyssøjler og bagbeklædningen, bestående af coveret fra bandets storslåede opus Pale Communion. Og det var netop den plade bandet startede ud med. ”Eternal Rains Will Come” tordnede af sted til stor glæde for undertegnede. Om end Svalberg lige skulle have indstillet orglet, stod lyden skarpt såvel i stuen som på første. En sanselig fornøjelse. Herefter fik vi serveret ”Cusp Of Eternity”, endnu et nummer fra Pale Communion. Leveret i et dansende grønt lyshav, der ville have gjort enhver Saint Patrick's day fest misundelig, tryllede Opeth af sted til perfektion. En gennemført start på en koncert der skulle vise sig at udvikle sig til intet mindre end fantastisk.

Herefter fik vi første publikumspleaser (en ud af mange), bestående af ”Bleak” fra den fantastiske Black Water Park. Der har været lidt hvisken i krogene, om at Åkerfeldt simpelthen ikke kan levere den rå vokal længere. Det kan jeg herved blankt afvise. Vokalen fremstod ligeså grum og mørk som på pladen. Her havde de små hår på armene efterhånden fundet en konstant oprejst stilling. En stilling der efterfølgende blev holdt af ”The Moor” og ”Advent”. Sidstnævnte tordnede igennem Vega med lang mere styrke end på bandets 1996 album Morningrise. Det ene huk efter det andet leveret solidt og med et smil på læben. I det hele taget var den svenske version af Pavarotti og resten af ensemblet i hopla og leverede den ene finurlighed efter den anden.

Som det sikkert allerede fremgår, blev der vekslet godt i det afviklede materiale. Vi var hele turen tundt. Tilbage dengang det hele var ungt og frem til nutiden. Bandet leverede en musikalsk magtdemonstration. Sådan skal prog-metal leveres, spilles og lyde live. De personlige højdepunkter ligger absolut i numre som nettop ”Bleak”, ”Advent”, ” April Ethereal” og afslutningsvist ”Deliverance”. Overordnet en flot koncert, med et stort MEN… Efter Opeths tour med Heritage (2011) udtalte Åkerfeldt, at de muligvis havde spillet for meget nyt. Det er sandsynligvis årsagen til at vi kun fik tre numre fra Pale Communion. Et fantastisk album, som jeg personligt rigtig gerne ville have hørt mere fra. Derved en flot koncert, hvor jeg dog personligt står med en lille smule skuffelse. Er man diehard fan af bandets ældre materiale tror jeg man havde en fest. Kom man også for at høre deres nyeste, er man måske lidt skuffet. Den lille smule kritik ændre ikke ved at Opeth spillede en fantastisk koncert. 5,5 ud af 6.

 

Yderligere information

  • Band/Kunstner/Tour: Opeth
  • Karakter: Karakter: 5.5
  • Koncert dato: Søndag, 09 November 2014
  • Koncert sted: Store Vega
  • By: København
  • Genre: Black Metal, Heavy Metal, Progressive, 70'er

Skriv en kommentar

Vær sikker på, at du indtaster al krævet information, markeret med en stjerne (*). HTML kode tillades ikke.