fbpx

Northside Festival 2018: Kellermensch

Northside Festival 2018: Kellermensch

Roskilde Festival – Orange Scene, 2012. Det var mit sidste møde med de danske mørkerockere. En glimrende koncert som jeg husker det og (endelig) et band der kunne spille Orange op. Og fra hvad jeg kunne forstå blev succesen gentaget sidste år, dog på Arena – trods alt. I år spiller de så bl.a. på Northside og Copenhell, hvor sidstnævnte egentlig virker som det spøjse sted på trods af deres dystre udtryk. Men efter i dag kan jeg kun se frem til det.

At påstå jeg er spændt, her forud for mit første møde med dem i seks år, er ikke forkert. Det ville klart have været fedest i mørkets mulm, men sådan bliver det altså ikke denne gang. Men det behøves heller ikke for at blive suget ind i universet: når Sebastian Wolff lægger an ene mand med ”How To Get By”, hvor han i dén grad krænger sin sjæl ud... Det er smukt, det er skrøbeligt, det er bare lige som det skal være – og det er så her resten af bandet kommer ind, hvorefter alt bare klikker. Nydeligt klædt er de, som en pendant til deres musikalske grimhed, tristhed, mørke.

Og så ”kokser” det: mikrofonen er ustabil, stativet vælter, Wolff kan ikke få revet sin guitar fri – så han ender nede på scenegulvet, halvt knælende, og synger resten derfra. Og resten af bandet... de fortsætter ufortrødent. Men det gør det så meget mere spændende, så overvældende at se på, fordi det lyder præcist som det skal, også selvom det tydeligvis er kaotisk både at stå i og se på udefra. Men det fortsætter: i den glimrende ”Rattle The Bones” er Wolff ude i publikum, og i ”Mediocre Man” er der fællessang, en sørgmodig hyrde af følgere, der på hans mindste vink adlyder ham.

Og det er så absolut fantastisk at være vidne til. Her et kvarter inde er det en magtpræsentation sjældent set. Den intensitet, den nerve, den skrøbelighed – som så samtidigt er SÅ veludført. Det er en utrolig balance der bliver ramt lige her. Hvad der er tilsigtet, og hvad der ikke er; det er svært at være sikker på, så derfor virker det f.eks. ikke opsat når bassisten som den eneste i rytmegruppen bevæger sig kontinuerligt frem og tilbage på scenen, uden ophold, hans bas hængende lige under brystet som et trademark – det virker i den forstand, at der altid er noget at se på, musikken står aldrig stille og det tilføjer, ligesom det førnævnte pæne tøj, endnu en dynamisk modsætning, der løfter oplevelsen lige dét nøk opad.

Mikrofonstativet går nu i stykker, mikrofonen bliver kastet frem og tilbage, og det gør bare ingen forskel; maskineriet fortsætter. En sublim lyd og stemningsfuldt lys (det man kan se), ja det hjælper naturligvis også på det. Mine kære kældermænd, hvorfor glemte jeg hvor overlegne I er? 

Sandsynligvis pga. den perfekte start. For selvom jeg nødigt vil se det i øjnene, falmer de sidste dele af sættet simpelthen fordi Kellermensch ikke kan opretholde momentum hele vejen igennem. Det ville nok have været muligt hvis de kun spillede 45 minutter, men her ender vi på over en time.

Og det er ikke fordi de sidste skæringer er kedelige, nej tværtimod, her findes det tunge skyts frem med ”30 Silver Coins”, ”Army Ants” OG ”Moribund Town” i rap. Bandet vil bare ikke gå af. Det er vitterligt ”hvad med én mere, Northside? Ok ok, én sidste! OKAY, kan I klare eeeeeeen mere?!”. Og jo, det stikker helt af i sidstnævnte. Hvordan kan det ikke gøre det når snart sagt ALT på scenen på dette tidspunkt bliver kastet frem og tilbage? Fra guitarer til stativer, mikrofoner og des lige – jeg tror i hvert fald tre stativer er ødelagte herefter. Den vrede og passion der ligger bag er for vild og næsten for voldsom, men ikke helt... Og det er lige dér gruppens tiltrækningskraft ligger.

Så det blev til en magtpræstation, men ikke hele vejen igennem. Måske var det ikke engang tilsigtet, men når det ruller, ja så er der ikke andet at gøre end at rulle med. Hvis man på en eller anden måde kan finde ud af at holde momentum kørende, ja så bliver det et virkelig mindeværdigt show. Indtil da må vi så ”nøjes” med et virkelig godt et af slagsen. Copenhell kan ikke komme hurtigt nok.

Sætliste:
1) – How To Get By
2) – Don’t Let It Bring You Down
3) – Rattle The Bones
4) – Mediocre Man
5) – All That I Can Say
6) – Black Dress
7) – Remainder
8) – The Day You Walked
9) – The Pain Of Salvation
10) – Moth
11) – All Time Low
12) – Lost At Sea
13) – Bad Sign
14) – 30 Silver Coins
15) – Army Ants
16) – Moribund Town
Kilde: www.setlist.fm

Yderligere information

  • Band/Kunstner/Tour: Kellermensch
  • Karakter: Karakter: 5.0
  • Koncert dato: Fredag, 08 Juni 2018
  • Koncert sted: Red Stage, 21:15
  • By: Aarhus
  • Genre: Rock, Alternativ

Skriv en kommentar

Vær sikker på, at du indtaster al krævet information, markeret med en stjerne (*). HTML kode tillades ikke.