fbpx

Northside Festival 2016: Refused Fremhævet

Northside Festival 2016: Refused

Refused skider på intro – det er ikke punk. To mænd i rødt, tre i sort, en to tre, og så er vi over stepperne. Meget kan siges om lige præcist dette band og deres historie, og om det giver mening at være blevet gendannet. Protesten de gennemførte mod at blive det selvsamme de kæmpede imod, nemlig underholdning som en kapitalistisk vare, var bl.a. grunden til deres ophør. Men hvorfor så returnere på en åbenlyst kommerciel festival, hvor folk netop er kommet for at blive, ja, underholdt? Dét kan man diskutere, men ubestridt står det faktum tilbage, at Refused gav en solid opvisning.

Dette skyldes ikke mindst den dansende, hoppende og mikrofon-svingende forsanger. Skidt med at lyden til en begyndelse er rent ud sagt forfærdelig (den bliver en del bedre!), det sender kun tankerne tilbage til punk i de dystre lokaler i Ungdomshuset der gav en fuck for konceptet ”perfekte rammer”. De bedste koncerter var langt fra dem med glimrende lyd og lys: det var der hvor bandet og publikum skabte noget i fællesskab. Okay, nu skal vi heller ikke længere ud af den tangent…

Det er ikke alverden der er mødt op, men det går nu ikke Refused på, og allerede i ”Rather Be Dead” er forsangeren ude i midten af forsamlingen, og hvor der derfra og de resterende tre kvarter dannes små moshpits, af og til i halvstore formater. Jeg er usikker om det før er set på Northside.
Der italesættes efterfølgende fra bandets side selv dilemmaet i den første paragraf, men uden at det bliver en undskyldning eller forklaring. I stedet bliver det en afdæmpet ”tingene var sådan her engang, men nu er vi nået hertil, så lad os bare have en fest” – dét kan jeg sagtens leve med, inden Refused endnu engang dykker ned i det famøse ”The Shape Of Punk To Come”, der fylder mest at sætlisten, selvom det nyeste opus ”Freedom” også får hele fire numre, der dog ikke høster den helt samme anerkendelse fra de fremmødte. Dertil er ”The Shape…” simpelthen for speciel. Hen mod slutningen begynder det at gå en smule i tomgang, men så dukker ”New Noise” op og redder dagen.

Og… Ingen Refused uden trods: at Northside lige præcis på den pågældende dag ikke har nogen kvindelige artister kan åbenbart få pisset i kog hos svenskerne, så det skal vi da naturligvis høre for. Om Refused bevidst undlod at forholde sig til det faktum at der de andre dage er kvindelige artister, eller at et af hovednavnene (Beach House) bl.a. har en af hunkøn med, skal jeg ikke kunne sige, men det virker som et umådeligt billigt trick at tage i brug. Hvorfor, kunne man provokerende spørge, har I så sagt ja til selv at spille her? Afviste Northside jeres eventuelle ønske om at skulle optræde en dag med kvindelige artister (har I overhovedet prøvet at forhandle?)? Hvordan kan det være I ikke selv udligner kønsforskellen i egen baghave? Topmålet af ”vi er et politisk band, se os!” må dog være da forsangeren i samme omgang anekdoterer (ja, jeg opfandt et helt nyt ord til denne lejlighed) at patriarkatet stadig regerer verden over, så for at kvinder kan leve i tryghed må mænd ”get [deres] shit together”. Jamen, tak skal du have, nu blev jeg vildt klogere på hvad jeg kan gøre for at forandre verden. Hør, det er en relevant diskussion, men ingen vinder noget som helst på at sige to sætninger, hvoraf den ene anklager halvdelen af klodens befolkning for (in)direkte at være skyld i den anden halvdels ulykke – og så ikke engang foreslå en løsning eller en ny måde at tænke på, og det ved Refused altså godt. Det håber jeg i hvert fald.

Politiske opråb, god lyd eller ej, så vil jeg stadig hævde Refused hører til under intime og indendørs rammer, men med det sagt gjorde de det godt på Northside – også selvom de fleste nok blev mere underholdt end oplyst. Hvis Refused kan leve med det, og det virker det til at de kan, så kan jeg kun opfordre til at dukke op næste gang de svinger forbi. Tak for dansen!

Sætliste:
1) – Elektra
2) – The Shape Of Punk To Come
3) – Rather Be Dead
4) – Dawkins Christ
5) – The Deadly Rhythm
6) – Destroy The Man
7) – Coup d'état
8) – Refused Are Fucking Dead
9) – Servants Of Death
10) – Worms Of The Senses / Faculties Of The Skull
11) – New Noise
Kilde: www.setlist.fm

Yderligere information

  • Band/Kunstner/Tour: Refused
  • Karakter: Karakter: 4.5
  • Koncert dato: Fredag, 17 Juni 2016
  • Koncert sted: Blue Stage, 16:30
  • By: Århus
  • Genre: Punk

Skriv en kommentar

Vær sikker på, at du indtaster al krævet information, markeret med en stjerne (*). HTML kode tillades ikke.