fbpx

Royal Metal Fest 2016 Fremhævet

Billeder af mbn-foto.dk
Billeder af mbn-foto.dk

Det er tre år siden, jeg sidst var til RMF. Efter et godt run med habile bookinger syntes festivalen at være kørt lidt træt i det i 2014. Og selvom 2015 bød på stærke hovednavne som Belphegor, Destruction og Týr, måtte jeg som så mange lyseslukkende triste gange før - og siden - se mig hensat til studierne.

Men da Psycroptic og Gorguts dukkede op på årets plakat, kildede det lige min tech-death-fetish i så høj grad, at modstand nær blev umulig.

I denne omgang har Metal Royales bestyrelse haft en del rokader og udskiftninger. Det presserende spørgsmål var så, om den nye flok hoveder kunne sammensætte et ordentligt program, styre udenom de værste rookie-fejl og stable en fest på benene, der kunne tilfredsstille selv de mest kritiske festivalgængere.

Svaret er et stort, fedt, stemmelæbeflænsende HELL YEAH!!

 

rmf2016 gorguts2

 

I år synes festivalens vægtigste - og vigtigste - investering at have været den tourpakke, som ud over førnævnte bød på flere kognitive udfordringer i form af de atmosfæriske post-metallere Nero di Marte og rent teknisk vanvid fra de instrumentale Dysrhythmia. Det er en pakke, der har virket rigtig godt for RMF16, idet den på én gang har medvirket til at markere årets musikalske profil, men også brede sig så vidt som muligt rent genremæssigt indenfor sine egne rammer. Disse bands er blevet komplementeret af lige så høj kvalitet hos årets black-navne, hvor Marduk og især 1349 indenfor denne genre bød på intet mindre end triumfshows. I samme åndedrag skal dog også nævnes Serpents Lair, som af et black-outfit med relativt få år på bagen at være virker uhyggeligt professionelle. Og apropos upcoming navne fik Bæst leveret en debutkoncert, der muligvis kommer til at gå over i festivalens historie. Trods min mangeårigt-lykkelige forelskelse i ren hård rock og tung 70’er-heavy, på RMF16 repræsenteret ved hhv. Black Swamp Water og Stone Cadaver, skal der ikke lyde nogen onde ord om herfra om, at disse genrer ikke været festivalens hovedprioritering. Begge de nævnte bands gav glimrende koncerter. Og nu vi er ved de mindre navne, var der også en lidt grænseoverskridende - men holdbar - performance fra Danmarks tungeste band, Woebegone Obscured, samt et lige dele forstyrrende og fascinerende indblik i rendyrket mental lidelse fra en-mands-industrial/ambient-foretagendet Trepaneringsritualen.

Programmet i år har kort fortalt været pissestærkt. Af de gode, større, og interessante bookinger faldt kun Bölzer desværre lidt igennem, ligesom både Gorguts og publikum hertil virkede sælsomt stillestående. Til gengæld leverede Psycroptic årets moshbal med 50 minutters vidunderligt kontrolleret kaos, og Deströyer 666 gav årets koncert med det sandeste, sejeste, svedigste show, Voxhall vel nogensinde har haft æren af at lægge hus til.

 

rmf2016 Psycroptic3

 

Udover selve musikken har Metal Royale blandt billetkøbende deltagere afholdt omkostningsfri lodtrækninger om bl.a. to billetter til årets Wacken Open Air; samt vin- og whiskysmagning. Heraf måtte førstnævnte dog desværre aflyses grundet manglende opbakning hos metalfolket, men det udelukkende Islay-baserede program til sidstnævnte fik sendt overtegnedes mundvand på endnu mere overdrive end selve festivalplakaten, og det er af bitre personlige, professionelle og økonomiske årsager, jeg måtte udeblive (de personlige værende tømmermænd; resten vel egentlig indlysende). Derudover har festivalen haft en tilsyneladende ret lækker deal om tapas-tilbud hos nabocaféen Pica Pica samt naturligvis den i metalkredse efterhånden så navnkundige Rullende Pølsemand, hvis burgere til 40,- kr. er en noget nær rørende kærkommen festivalmadløsning, og hvis Royal Metal Dog med chili con carne, crème fraîche og jalapeños bare skal opleves! Og så var der da i øvrigt lige 100 gratis øl til de 100 første, der fik armbånd på. Heeeey.

Mine eneste kritikpunkter må være dels den korte tid mellem bands, - fem minutter er ikke meget tid at gå fra Atlas til Voxhall i, hvis man gerne vil absorbere det nyligt overværede show og evt. nyde tobak undervejs.
Dels ølpriserne. 25,- kr. for en dåsebajer vil aldrig kunne retfærdiggøres, og selvom baren også sælger højkvalitetsbryg på fad fra bl.a. det fremragende Brooklyn Brewery, rykker 50,- for så’n en satan altså også seriøse rødder op under budgettet, skal jeg hilse og sige på vegne af os festivalgæster, der er på SU. Luksusproblem? Muligvis, men overpriser er nu engang overpriser, og Voxhall er altså ikke en fancy hipstercafé i et gentrificeret latinerkvarter.

… Og derudover kunne der måske godt være tænkt i lidt mere rolige omgivelser til det “Monster Energy-område”, der grundet Metal Royales nye, sponsorerende legekammerat nu er navnet for bag-Voxhalls-bar, hvor selv alverdens sækkestole ikke ville kunne hjælpe nogen med at få noget tiltrængt lukøre, når der er hvad som helst på programmet, selv om området opslås som sådan. Jeg blev gode venner med åens gamle bådebro den lørdag.

 

rmf2016 pissvortex2

 

Men altså. Hvis man efter ovenstående stadig skulle være i tvivl om, hvorvidt Royal Metal Fest 2016 var den bedste af slagsen nogensinde, så lad hermed al denne tvivl forsvinde med samme hast som en Royal Export under fredagens første koncert. For det var det.

Et par kig ind bag kulisserne samt ordvekslinger med bagmændende fortalte mig, at årets brag - vel som så mange gange før - ikke kunne foregå uden stress, søvnunderskud og sindssyge arbejdstider hos bestyrelsen og de frivillige medvirkende. Men der har samtidig hersket en umiskendelig holdånd og overvældende positiv stemning med plads til masser af al den mængde humor, varme smil, krammere, high-fives og kærlighed, som der hersker så sælsomt meget af i dette udadtil så misforståede miljø. Jeg fucking elsker metal, men selvom jeg nogensinde skulle blive træt af musikken (Lemmy forbyde det!) vil jeg sandsynligvis stadig blive ved med at komme til fremragende arrangementer som dette, så længe stemningen og menneskene er så fantastiske, som det alt sammen har været i denne weekend i gode gamle Aarhus.

 

Oversigt over koncert anmeldelser fra Royal Metal Fest 2016:

Fredag:
17:00 Stone Cadaver (Atlas)
17:40 Caro (Voxhall)
18:25 Gespenst (Atlas)
20:00 Serpents Lair (Atlas)
22:10 Trepaneringsritualen (Atlas)
23:00 1349 (Voxhall)

Lørdag:
14:10 Bæst (Atlas)
15:20 Black Swamp Water (Atlas)
16:00 Piss Vortex (Voxhall)
17:25 Nero di Marte (Voxhall)
18:20 Woebegone Obscured (Atlas)
19:05 Psycroptic (Voxhall)
21:05 Marduk (Voxhall)
22:15 Crocell (Atlas)
23:05 Gorguts (Voxhall)

 

rmf2016 psycroptic

Tak til mbn-foto.dk for brug af billeder! Se alle billederne fra festivalen her!

Yderligere information

Skriv en kommentar

Vær sikker på, at du indtaster al krævet information, markeret med en stjerne (*). HTML kode tillades ikke.