fbpx

Royal Metal Fest 2014 Fremhævet

Billeder af Lars V. Andersen
Billeder af Lars V. Andersen

I weekenden var det syvende gang, at den lokale metal forening Metal Royale havde stablet Royal Metal Fest på benene. Syvende gang hvor Voxhall (i disse tider sammen med Atlas) lagde scene til arrangementet. Og syvende gang hvor metalfolket i Aarhus fik mulighed for opleve en solid mængde metal uden at skulle rejse for det.

Det er nok også tæt på syvende gang, hvor jeg har kigget på programmet uden at være ved at forelske mig i det. Royal Metal Fest, har for mig, altid skilt sig ud på lineup’et, og selvom det ikke altid har ramt min smag lige i øjet, så har der altid været noget spændende, der har kælet for min interesse. I år var det helt sikkert svensk/danske IAmFire, der i øvrigt også er at finde på Copenhells lineup, der pirrede min interesse mest inden festivalen. Nu hvor det hele er veloverstået, var det på trods af en fed koncert fra IAmFire, ikke dem der påvirkede mig mest. Mere om det senere!

 

I forbindelse med min dækning af arrangementet mødtes jeg til en kort snak med Morten Bager, der som bestyrelsesmedlem i Metal Royale er en af hovedmændende bag festivalen. Vi fik en snak omkring udfordringerne ved at arrangere en metal festival, motivationerne for at gøre det og en smule omkring festivalens historie.

Da jeg spurgte ind til udfordringerne, var bookning af bands noget som hurtigt dukkede op: "Det svære er altid at booke jo, og vi skal jo i citationstegn ‘ansøge’ om en tid som passer ind i Voxhalls kalender." Kalenderen er dog ikke det eneste der skal gå op i en højere enhed. Bestyrelsen i Metal Royale skal også nå til enighed omkring hvordan festivalen skal skrues sammen: "I år har der så været nogle ekstra udfordringer i forbindelse bestyrelsen, som står for at arrangere det, men udfordringerne er løst og overkommet, og jeg synes at vi har fået en ganske anstændig festival banket op. En lidt anderledes form end vi har prøvet før, omkring lineup’et, men det har jo også noget at gøre med prisen jo. Vi tænkte at vi kunne tilbyde et lidt alternativt lineup, men til gengæld også til halv pris af hvad folk er vante til."

 

Selvom det er syvende år Royal Metal Fest kører, så har der været metal festival i et par yderligere år ud over det. For ca. 10 år siden startede det, der siden hen skulle resultere i Royal Metal Fest under navnet Aarhus Fee Metal. Det har været en lang proces at starte en årligt tilbagevende metalfestival på benene. Morten Bager siger om de første år: "Dengang var der jo heller ikke styr på en skid jo. Vi hoppede jo bare ud i det, og sagde 'hey, vi skal høre noget heavy.'" En proces der i øvrigt stadig foregår fra år til år. Der har været i løbet af årene været et par tilfælde, hvor der ikke blev afholdt nogen festival, og da der for et par år siden faldt demonstrationer sammen med festivalen, og Voxhall blev spærret af, var der lavvande i kassen. Der skulle tages en beslutning om hvordan arrangementet skulle tage sig ud året efter: "Det efterlod så et kæmpe hul i pengekassen. Der stod vi overfor at skulle lave en meget smal festival, hvor vi havde meget lidt penge. Hvor vi så sagde 'fuck it' og hvor vi gik all in, og brugte 100.000 kroner ekstra til at booke Satyricon. Vi kunne så bare se at selvom man booker et stort internationalt navn, der under normale omstændigheder fylder godt op på et sted som Voxhall eller udsælger et sted som Vega, så var der bare ikke nok der købte billet. Og så må man jo rette programmet ind efter at Aarhus nok ikke er byen der er gearet til at have sådan en slags festival, med mindre det er den helt store Copenhell kopi eller det er ude i Mono, hvor vi fyrer den af med en masse små bands. Det er derfor vi har prøvet at tweake vores koncept nu og sige, 'kan vi gøre noget andet?', og det er det vi prøver at gøre med det her setup".

 

rmf201404

IAmFire

 

Så når jeg kigger på programmet og tænker at Artillery, som lukkede Atlas fredag, og Pretty Maids, der lukkede hele festivalen lørdag, måske ikke er helt det samme som At The Gates eller Arch Enemy, så er der altså sjovt nok nogle gode grunde til det. Det er jo også en smagssag, men for mit vedkommende så tager jeg gerne en Iron Maiden koncert med på Copenhell, men det er ikke derfor jeg køber billetten. Det er for de sidste 80% af programmet, der heldigvis både på Royal Metal Fest såvel som Copenhell, indeholder masser af spændende musik der pirrer min nysgerrighed og mine sure smagsløg.

Et af mine bedste minder fra Aarhus Fee Metal/Royal Metal Fest er at have set Volbeat spille, på det der i sin tid blev kaldt Caféscenen på Voxhall, der hvor der nu om dage er merchandise bod. Hvis jeg husker rigtigt spillede de knap nok en halv time, med deres første EP ryggen, imens at den store scene blev skiftet om til næste band. Lyden var ikke pissegod og de var meget meget lidt plads på "scenen", men de rev en koncert af, som jeg hyggede mig til og når jeg tænker på hvor langt de er nået siden da, bliver jeg helt vildt imponeret. Da jeg bringer de på banen for Hr. Bager og nævner at jeg så dem headline Metaltown i Göteborg for et par siden foran 20.000 mennesker, udbryder han: "Jamen jeg set dem headline Wacken foran 60.000" og fortsætter "det er jo et eller andet sted en af de årsager til at man gør det her, og det også derfor at vi siger at, vi vil godt give Huldre scenetid inden de skal ned og spille på Wacken. Vi gør det for at støtte vækstlaget. Hvis ikke vi gjorde det derfor, så kunne vi lige så godt lade være. Vi gør det for at støtte et miljø, et levende dynamisk miljø der er i en by. Det er stadig derfor vi gør".

 

Det hele var jo heldigvis ikke bare snak denne weekend. Der var også masser af hegn der skulle opleves, whisky der skulle smages, en vikinge-kamp der skulle kæmpes og en rigtigt lækker stemning, der skulle nydes. En stemning der ganske glimrende blev assisteret af det fine vejr, som vejr-satanerne havde fundet frem til os. Vikinge-kampen var i øvrigt et fantastisk indslag imellem de tyske blackmetallere Endstille og førnævnte IAmFire. På trods af, at det var et ganske lille melee i form af 3 lokale drenge med store massive røde skæg inde bag hjelmene, blev virkeligt gået til den. Jeg var glad for at jeg kun var iklædt en økologisk Thy Pilsner købt på Råbar, og ikke ringbrynje, skjold og sværd. Men hatten (eller skulle det være hjelmen) af for indsatsen og showet. Det var en oplevelse!

Hegn var der som sagt masser af, og jeg var så heldig at nå det hele bortset fra Impalers, som var første band på scenen fredag eftermiddag. En halv lang dag på jobbet, blev omend lidt sent, men heldigvis afløst af en lang aften på Atlas i selvskab med en herlig mængde heavy af den danske slags. Lørdag var musikken flyttet ind på Voxhall, og Atlas var nu omformet til ren biergarten med to langborde, der gik stort set fra lydpult til scenekant. Her kommer en top 3 over de koncerter der gjorde det største indtryk på mig

 

rmf201402 

Blood Red Throne

 

Blood Red Throne:

De var alt hvad man kunne forvente fra en international sværvægter inden for dødsmetal. Og i mine øjne faktisk også en smule mere. Klokken var blevet lidt over syv, og der var absolut ingen tvivl om, at vi nu havde nået den tunge del af programmet. Antallet af gæster var støt stigende indtil Illdisposed havde spillet, hvor det faldt en smule igen, og Blood Red Throne fik fyldt salen rimeligt. Der var på ingen måde pakket, men der var nok til at give lidt modspil til intensiteten på scenen.

Musikken blev leveret pisse fucking skarpt, brutalt og med en selvsikker attitude fra alle medlemmer i bandet, lige fra den Jack D drikkende guitarist til det store brød af en frontmand i Yngve Bolt Christiansen. Jeg havde endnu et af de særlige momenter, som vi alle kender, hvor det at 4 langhårede nordmænd synkron-headbanger er noget af det smukkeste i verden. Lige foran fødslen af sin førstefødte, kun overgået af pizzabudet der ringer på døren søndag aften. Måske eventuelt af 4 langhårede svenskere der synkron-headbanger.

De var også gode imellem numrene, hvor Yngve snakkede lidt på engelsk og lidt på norsk, imens han langede lidt ud efter at vi danskere ikke fatter norsk. De brød også til tider ud i spontan Pantera eller Maiden riffs, og en smule jam til publikums taktfaste "Blood Red Throne, Blood Red Throne..." Til allersidst fik de endda også gejlet os op til en lille pit foran scenen. Den efterspurgte circlepit lykkedes dog ikke, men der blev da moshet lidt. Ja jeg fik enddog bidraget med 30 sekunders asen og masen inden jeg væltede på røven og blev enig med mig selv om, at min øl savnede mig i hænderne på den flinke mand, havde fået den stukket i hånden. Blood Red Throne ramte lige det sted jeg havde brug for at blive ramt på det rigtige tidspunkt.

 

Killing Ghandi:

Et sølle nummer var, hvad jeg kunne drive op med Killing Ghandi inden de gik på scenen fredag aften. Og ikke engang et nummer der sagde mig en hel masse, da jeg hørte det. Så jeg var slet ikke parat til at blive blæst omkuld på den måde, som de præsterede. Jeg var godt klar over at det ikke var helt grønne drenge der gik på scenen, men at de ville levere et så sikkert og velspillet show kom helt bag på mig. Det stank af rutine, og det stank af Danmark.

Jeg tænkte tre ting, da jeg hørte det: Raunchy, HateSphere og Tue Madsen. Under koncerten var jeg næsten klar til at æde Lars Løkkes tilrøgede gardiner på at Tue Madsen har været inde over processen, og det kan det jo også godt være at han har i en eller anden form, men deres kommende debut album er, ifølge deres facebook side, mixet og mastered af Jacob Hansen. Det er også lidt unfair bare at smide Raunchy og HateSphere ud på den måde, men jeg hørte bestemt inspiration fra begge kilder i deres musik. De er heller ikke bange for at gøre det lidt melodisk til tider, og så er Thorbjørn "ThunderBear" Jensens vokal bare lige i skabet. Masser af punch. Og masser af snaps med på scenen, der blev delt rundhåndet ud af til publikum. Et publikum der tog rigtigt god imod både snaps og band.

Jeg glæder mig meget til at deres første album udkommer, og til den næste gang jeg får fornøjelsen af at opleve dem live. Indtil da bliver det til et like på facebook, og et follow på Soundcloud, og jeg kan kun opfordre folk derude til at gøre det samme.

 

Huldre:

Er der noget der kan dele metalvandene, som Moses med en slatten pind og en Gud i ryggen, så er det folk-metal. Det er i min erfaring noget man enten holder af eller hader. Der var heldigvis en del mennesker i den første kategori i Atlas's mørke hule, da Huldre gik på scenen med en lille del af skovens mystik med sig på scenen.

Jeg er meget imponeret over det følelsesmæssige spekter, Huldre bevæger sig i. Deres musik rangerer fra det melankolske og alvorlige univers, der næsten kunne fungere som soundtrack til Lord of the Rings filmene, og over i det lystige, muntre og tæt på uimodståeligt letsindige dansemusik. Nu er jeg ikke noget ekspert i folkemusik, men jeg kan nemt forestille mig at datidens folkemusik rent faktisk fungerede på den måde. At der både er tider til at mindes de hårde tider, og tider til at feste i de gode tider. Huldres overgang fra den ene ende til den anden ende af spekteret fungerer helt naturligt og gnidningsfrit.

De havde 100% fat i publikum i de knap 35 minutter, de var på scenen, og det bestemt hverken tilfældigt eller ufortjent at de skal til Wacken at spille lidt senere på sommeren. Jeg krydser fingrene for at de danske skove kan drage mod syd og imponere tysken med al deres effektive industrielle maskineri.

 

Og så lige en par honorable mentions:

- IAmFire spillede sgu en fed gang Tool inspireret psykedelisk heavy. Peter Dolving er bare fed på den vokal.
- Illdisposed fordi de leverede det samme høje kvalitet, som de altid gør. Og de lokale helte havde publikum med fra start til slut.
- Koldbrann overraskede mig noget så grusomt med deres brand af black metal. Den smule jeg havde hørt fra dem på interwebs før koncerten sagde mig intet, men det holdt 100% live.
- Pretty Maids skal også nævnes. Jeg er ikke så meget for deres musik, men de lukkede Royal Metal Fest 2014 med et brag. Fed koncert!

 

Hvad enten jeg befandt mig i mørket på Atlas, til vikinge-battle på plænen, ved den awesome pølsevogn eller headbangende foran Voxhalls scene, så havde jeg det ganske fortrinligt. Så på trods af min egen og andres skepsis, er jeg glad for at alle de frivillige udfører det hårde arbejde for at vi kan have et metal arrangement i den størrelsesorden her i Aarhus, så alle os der er bange for solen får en chance for at komme ud af hulen. Jeg tager gerne syv år mere i kløerne på Royal Metal Fest og støtter op om vækstlaget i den danske metalkultur. Hvad siger i til det? Er i med?

 

rmf201403

Yderligere information

Skriv en kommentar

Vær sikker på, at du indtaster al krævet information, markeret med en stjerne (*). HTML kode tillades ikke.