fbpx
Advarsel
  • JUser: :_load: Kan ikke indlæse bruger med ID: 59

Copenhell - den årlige familiefest for metalfolket Fremhævet

Copenhell - den årlige familiefest for metalfolket

For det er vel egentlig hvad Copenhell har udviklet sig til - En stor fest for alle os, der nyder metal i al dens pragt og forskellighed. Siden 2010 har Copenhell været afholdt på den gudsforladte spids på Refshaleøen og trækker hvert år tusindvis af metal-liderlige folk til.

I anledning af dette års jubilæum har vi taget en snak med booker Jeppe Nissen, der har haft ansvaret for at booke navne til festivalen siden debuten. Det store spørgsmål er så: Hvem er manden der år efter år har forsøgt at tilfredsstille de danske metalfans krav til bands?
Jeppe Nissen er uddannet folkeskolelære, men har brugt en stor del af hans tid på arbejdsmarkedet med at booke og promote. Først for spillestedet Gimle i Roskilde og siden hen for Roskilde Festival. De seneste år har arbejdspladsen heddet Livenation, hvor en del af ansvarsområdet blandt andet har været rock og metal. For fem år siden blev Copenhell så tilføjet og har siden da haft stor plads i hverdagen.

“Jeg har altid godt kunne lide heavy rock og metal og nyder at gå til koncerter. Jeg syntes den gang at vi manglede noget der var stort. En stor festival der kunne måle sig med de forskellige store metalfestivaler i resten af verden. Danmark har fortjent et Copenhell og det har været super fedt at være med til at skabe den.”

 

Kunsten at sammensætte et Copenhell-program

Festivalen så dagens lys i 2010 og markerede sig med hovednavne som Deftones og Mastodon. Sidstnævnte band måtte melde afbud og blev i stedet erstattet af the Dillinger Escape Plan, der til gengæld spillede en fuldstændig vanvittig koncert.
Siden hen har festivalen udviklet sig. Navnene på plakaten er blevet større og det samme er festivalens areal og kapacitet.
Men med offentliggørelse af navne følger også kritik, positiv som negativ. Det er altid nemt at stå med nej-hatten på og brokke sig over hvad der bliver booket, men hvordan foregår hele udvælgelsesprocessen egentlig?

“Vi starter booking processen lige nu. Eller lige efter årets version af Copenhell. Omkring august er vi allerede i fuld gang igen. Hvis man skal se lidt simpelt på det, er det som en stor tragt. Først forsøger vi at få de store blokke (hovednavnene) på plads. Der fokuseres på hvad der er derude, om de er aktive og hvorvidt de allerede har planer. Det er en lang process hvor mange bands skilles fra.
Når man så står med den håndfuld af muligheder der er for enden af tragten, handler det lige så meget om, hvorvidt bandet selv kan, passer det i deres tourplan og så er der naturligvis hele det økonomiske perspektiv. Hvad angår de mindre navne, er det heldigvis en del nemmere, men det er stadigvæk en lang proces som kræver meget energi.”

“Iron Maiden tog rigtig lang tid at få på plads. Vi måtte flytte festivalen og det var et kæmpe stort valg, men på den anden side er det kun to fridage der skal tages og Iron Maiden er det perfekte jubilæums navn. Men så ville de ikke og så ville de alligvel, det var et rent gedemarked, men det lykkedes”

 

Som festivalen har udviklet sig har navnene på plakaten ligeledes. Festivalen er gået fra at være ren metal til at have en bredere profil.
I 2013 gæstede det amerikanske alternative metalband Alice In Chains festivalen og i år er navne som Graveyard, Twisted Sister og ikke mindst D-A-D at finde på plakaten. En udvikling der klart vidner om en festival i udvikling mod en bredere musisk profil, hvilket har medført kritik fra det danske metalmiljø.

“Der er altid nogen der brokker sig over hvad der bliver booket - og fred være med det, så længe det er sagligt. Det vidner jo om, at folk går op i festivalen og det er jeg utroligt glad for. Man kan ikke tilfredsstille alle, men på den anden side er det heller ikke muligt at holde en stor festival med sindssygt hårdt musik. Det er Danmark for lille til. Der er simpelthen ikke nok fans.
Skulle jeg booke en festival med navne der gav respekt hos de tunge metal-fans, ville der jo ikke komme nogen gæster. Bands som Bolt Thrower og At The Gates er fantastiske navn, men de kan ikke bære at headline så stor en festival. Men der er jo masser af alternativer hvis et enkelt band på festivalen ikke er metal nok. Så kan man gå i Biergarden, høre musik på en af de andre scener eller smadre en bil, mens dem man ikke vil se spiller. Det er utopi i Danmark at lave noget så smalt så stort.”

“Hvad angår Twisted Sister, var det en mulighed der bød sig og som vi tog. Jeg havde ladet mig fortælle, at de skabte en fantastisk fest, blandt andet på Sweden Rock sidste år. De er jo lidt af et lilla hår(d)rock band, men samtidig et band, der kan starte en fest. Når man står sent om aftenen er det sgu bedre med nogle gode rock sange man kan synge med på, end at stå og tælle Meshuggah-takter. Twisted Sister er som D-A-D, et festband der for alvor skal sparke hul og forventeligt giver et brag af en koncert.”

 

Ud over at have haft et utal af store udenlandske navne hen over de 5 år, Slayer, Lamb Of God og Korn, bare for at nævne nogle få, har festivalen også altid haft fokus på det danske bagland. Men hvordan hænger det sammen i en tid hvor dansk rock og metal bliver beskyldt for at gå i tomgang?

“Jeg er ikke enig i at der skulle være et problem i Danmark. Jeg ser masser af gode bands og det afspejler dette års festival også. I år har vi valgt ud fra de kriterier at vi gerne ville have nogle garvede bands som Mercenary og Dawn Of Demise. Vi ville også have nogle helt unge bands, som Black Book Lodge og Evra og også nogle af de bands, som vel står som arvtagere til tronen i Danmark, f.eks. Helhorse og The Psyke Project. Vi har favnet bredt og som for hele festivalen, forsøgt at få en bred vifte af de danske navne med”


 

Fremtidens Copenhell

Med fem år på bagen er det muligt at trække en streg i sandet, se tilbage på 5 særdeles gode år og samtidig vende blikket fremad mod fremtiden.
Men hvad skal man forvente af Copenhell ude i fremtiden?

“Først og fremmest er det ret sikkert at vi går tilbage til at afholde Copenhell i weekenden. Det var udelukkende pga. Iron Maiden at vi flyttede festivalen i år. Den bliver rykket tilbage så folk kan have tømmermænd i weekenden. Men ellers kan jeg love, at det bliver en lige så stærk festival som de sidste fem år og forhåbentlig stærkere. Den bliver også, uden tvivl, lige så skarp som den har været indtil nu og samtidig stadig en festival der er åben for alle. Alle er velkomne, så kan folk jo selv vælge om de vil komme eller ej.”

“Hvad angår bands så har jeg en lang række af navne jer gerne så optræde. Jeg vil personligt gerne se Bolt Thrower. Dem ville jeg fanme gerne se. Det er altid fedt. Men ellers ville jeg gerne have navne som System Of A Down, Tool, Rammstein og Slipknot og skulle man se lidt længere tilbage kunne Sabbath være fantastiske at få på plakaten. Skulle der være noget nyere er det svært at pege på nogen bands der kunne stå på toppen af plakaten. Jeg så gerne Bring Me The Horizon gæstede på et tidspunkt, men pt. ville det ikke være som hovednavn.”

 

Under alle omstændigheder har Danmark fået en stor tilbagevendende festival, der kan samle de danske rock og metal fans på tværs af genrerne. En festival der kan tiltrække de helt store udenlandske navne og som samtidig er blevet synonym med et af årets største fester. Et brand der har sat Danmark på verdenskortet ved siden af festivaler som Hellfest, Sweden Rock og Wacken.
Lad endelig de kommende år blive lige så gode som de 5 der allerede er gået. Stort tillykke til Copenhell med jubilæet.

Der skal lyde en stor tak til Jeppe Nissen for at ville deltage.

Yderligere information

Skriv en kommentar

Vær sikker på, at du indtaster al krævet information, markeret med en stjerne (*). HTML kode tillades ikke.