fbpx

Sort Sol - Stor, Langsom Stjerne Fremhævet

Sort Sol - Stor, Langsom Stjerne

Endelig! Et nyt album fra Sort Sol. Vi har ventet i 16 år – og, indrømmet, efter deres udspil fra 2001 var mine forventninger mildt sagt ikke høje. Vi har ventet i 16 år på et nyt album – og vi har ventet i næsten 25 år på et interessant album.

Nu har Sort Sol ganske vist altid været et band, der ikke lod sig sætte i bås, eller lader sig fastlåse af kunstneriske spændetrøjer; se bare på det genremæssige skift, der skete allerede fra debuten Minutes to Go (1979) til Under en Sort Sol (1980), hvor punken blev erstattet med et mere post-punket udtryk.

Derfra gik de via rå garagerock over i P3-segmentet med ”Det-der-nummer-fra-den-der-film-der-du-ved-nok”. Helt galt gik det, da de for 16 år siden leverede sukkersød baggrundsmusik (som dog havde sine momenter) – det var bare ikke længere så farligt og så råt, som det var engang.

Derfor var jeg mere end almindeligt spændt på, hvad Stor, Langsom Stjerne kunne byde på. Ikke mindst, da jeg hørte, ingen ringere end Randall Dunn, som bl.a. har produceret Sunn O))), skulle styre knapperne.

Og minsandten om ikke vi fik en stor fed fuck-finger fra Sort Sol?! Et stort ”rend os” til kritikerne, der har hævdet de var blevet for mainstream og for pæne (denne skribent inklusive). Efter 16 år vender Sort Sol tilbage og leverer et sandt mesterværk. Ja, du læste rigtigt. Stor, langsom Stjerne er intet mindre end en kunstnerisk bedrift og et musikalsk mesterværk.

Væk er de lyttervenlige skæringer med store produktioner. Tilbage står en skrabet sol – og skinner som aldrig før.

Tag et nummer, som ”Nocturnal Creature”, hvor Steen Jørgensen igen synger på dansk – denne gang med en tekst, der er Søren Ulrik Thomsen værdig; den første cigaret i Europa / spring ned i urinalerne / stå på hovedet / det er mig, der er i live / det er jer / der er døde / spring ned i urinalerne / den første cigaret i Europa.

 

Eller et nummer, hvor synth- og droneflader udgør fundamentet, og Steen Jørgensen får besøg af Chelsea Wolfe – og denne duet fungerer bedre end duetterne med Sissel Kyrkjebø.

Selvom det er vanskeligt at fremhæve enkelte numre frem for andre, da hele albummet fremstår som et samlet, helt værk, skal, foruden de allerede omtalte, nævnes det ultraklaustrofobiske ”K-141 Kursk”. På en eller anden måde er det lykkedes at give lytteren en fornemmelse af den håbløshed, de 23 sømænd måtte have følt, da deres atomubåd ramte bunden af Barentshavet; There are 23 of us here (…) / none of us can get out /

Det er håbløst. Det er koldt. Det er mørkt.

På mange måder indkapsler de ord Stor, langsom Stjerne. For væk er pænheden, og tilbage er de upolerede. Det er en plade – eller et værk, som kræver et par gennemlytninger, men som til gengæld vokser på én efterfølgende og efterlader dig med et klart budskab: Den sorte sol er bestemt ikke gået ned endnu!

1. The Weightless
2. … Like a trance like…
3. Nocturnal Creatures
4. SØØRE
5. Stor, langsom Stjerne
6. A Stroke of Midnight
7. Life took you for a Freq.
8. K-1412 Kursk
9. Forever Present (vinyl exclusive)

Spilletid: 55:14

 

Yderligere information

  • Band/Kunstner: Sort Sol
  • Album titel: Stor, Langsom Stjerne
  • Karakter: Karakter: 6.0
  • Pladeselskab: Columbia / Sony Music
  • Samarbejdspartner: Sony Music
  • Genre: Indie Rock, Rock, Alternativ

Skriv en kommentar

Vær sikker på, at du indtaster al krævet information, markeret med en stjerne (*). HTML kode tillades ikke.