fbpx

Hamferð - Támsins likam Fremhævet

Hamferð - Támsins likam

Med ”Támsins likam” afslutter færøske Hamferð den trilogi om død og tab, der startede med bandets to første udgivelser, ”Vilst er síðsta fet” og ”Evst”. Hvor disse var udgivet på det hjemlige TUTL Records, har bandet nu skrevet kontrakt med Metal Blade Records. Det baner vejen for en større international eksponering, som markerer et nyt skridt i Hamferðs karriere.

Og de har ikke glemt evnen til at skabe stærke numre, selv om det er fem år siden, der sidst kom nyt fra færingerne. Musikken fastholder sin store tyngde, men byder samtidig på meget varierede udtryk. Nogle steder skabes tyngden alene ved klaveranslag, andre steder får tunge anslag i guitarerne næsten lov at klinge ud, inden næste hug sættes ind. Her viser bandet en enorm tålmodighed, for intet forceres eller presses igennem – det er ligesom med reklamen for Klovborg oste: Det hele tager den tid, det tager.

Og så har Hamferð et trumfkort i sangeren Jón Aldará; ud over at kombinere en ren og kraftfuld vokal med grum growl, har han en sjælden evne til at variere sit udtryk virkelig meget. Det sætter ham i stand til det ene øjeblik at være sart og udtrykke lidelse med stor indlevelse, for i det næste virkelig at brøle igennem. Efter min mening er han en af de mest begavede vokalister i moderne Metal.

Teksterne er på færøsk, men ud over det har indholdet altid anvendt elementer fra den lokale kultur og mytologi - Måske er det forklaringen på den alvor, der præger numrene. De er konstant indhyllet i en dyster stemning, uanset om musikken får lov at stå alene, eller Aldará bidrager med sin vokal. Samtidig er der noget højtideligt over især sidstnævnte, men ikke af ”jeg-er-en-helt-fordi-jeg-har-kæmpet-med-en-drage-og-overlevet” typen, som det kendes fra Power Metal. Her er det den højtidelighed der kommer af, at man har overlevet at kæmpe med livet og sig selv, og det er langt mere seriøst.

Musikken lever af sin indre styrke, og ikke af store armbevægelser, derfor er det den samlede pakke, der tager de fem stjerner hjem til Færøerne. Med ”Támsins likam” har Hamferð ikke bare fået en god start på det nye selskab, de har også sat barren højt for, hvordan Doom Metal anno 2018 skal lyde.

Tracklist:
1. Fylgisflog
2. Stygd
3. Tvístevndur meldur
4. Frosthvarv
5. Hon syndrast
6. Vápn í anda
Samlet spilletid: 43:39

Yderligere information

Skriv en kommentar

Vær sikker på, at du indtaster al krævet information, markeret med en stjerne (*). HTML kode tillades ikke.