fbpx

Ghost - Meliora Fremhævet

Ghost - Meliora
Ghost - Meliora Loma Vista Records

Hvis svenske Ghost er kendt for noget ud over deres musik og imponerende visuelle udtryk, må det være, at de med hvert album bevæger sig ind i nye overordnede lyriske tematikker, der er omdrejningspunkt for musikken. Slet og ret betyder titlen på Ghosts tredje album 'Meliora' oversat fra latin "Jagten På Noget Bedre". Med 'Meliora' trykker Ghost lige dér hvor det gør ondt i samfundsbevidstheden: Det globale religionsmæssige hykleri, menneskets voksende selvtilfredshed, og penges altoverskyggende dominans i verdenssamfundet. Med andre ord tegner 'Meliora' en kritik af menneskets konstante higen efter noget bedre, der gør det blind for det kollektive forfald, som den individuelle higen efter succes medfører.

Den dystopiske tematik kunne let gå hen og virke frelst, men Ghost formår at pakke de dystre budskaber ind i en bombastisk musikalsk og lyrisk indpakning, der er mere medrivende, overdådig, og hårdere rockende end nogensinde før. 'Meliora' er ganke enkelt spækket med fantastiske numre, der sætter et uudsletteligt indtryk i ens bevidsthed ved første gennemlytning. Der er ganske enkelt kun eminente numre at finde på denne plade, og Ghost lyder mere storladne og elegante end nogensinde før.

Tag blot de tre første skæringer på pladen, der er en sand tour de force ud i Ghost, når de er allerbedst. 'Spirit' åbner ballet med en altdominerende og ildevarslende thermin, hvorefter den kaster sig over i et riff der ledsages af trommer, der mest af alt lyder som et tæppebombardement. Omkvædet byder på tordende kor, der bliver båret frem af det allestedsværende fantastiske samarbejde mellem rytmesektionen og guitarerne. Ghost har altid været fantastisk gode til netop at få disse to sektioner til at spille sammen, og de er generelt bedre end nogensinde. En ondsindet bass-line åbner den stærkt groovey 'From The Pinnacle To The Pit', og førstesinglen 'Cirice' følger trop og ruller nådesløst derud af som en kampvogn i en krigszone.

Ghost er og bliver et band, der lever og ånder for storladne riffs med rigelige mængder pondus bag, og derfor er de små intermezzos som eksempelvis den kriblende 'Spöksonat' og 'Devil Church' med til at give et perfekt timet og en naturlig bølgedal i en musikalsk kurve, der ellers er fuld af knejsende dramatiske bjergtoppe: 'Mummy Dust', 'Majesty', og 'Absolution' er alle eksempler på netop det.

Produktionerne har altid været af høj kvalitet på Ghosts plader, men der ingen tvivl om at 'Meliora' på det plan også er Ghosts svendestykke. Det er en fryd at høre så velproduceret en plade, der aldrig lyder overproduceret, og rammer den helt rigtige balance mellem begsort atmosfære og episk storladenhed. Igen er det især væsentligt her at fremhæve trommer, bas og rytmeguitar, der på tordnende og sofistikeret vis driver pladen sikkert fremad.

Ghost har lang historie kort begået en af årets absolutte plademæssige højdepunkter. 'Meliora' er et mesterværk spækket med den ene voluminøse ørehænger efter den anden, og er pakket ind i nogen af de bedste lydproduktioner denne anmelder har hørt i år. 'Meliora' er ikke bare et hovedværk i Ghosts diskografi, men vil i fremtiden blive betragtet som en af de mest væsentlige heavyrock-udgivelser i 2015. Punktum.

Ghost kan i Danmark opleves live i Amager Bio den 14. November.

Tracklist:
1. Spirit
2. From The Pinnacle To The Pit
3. Cirice
4. Spöksonat
5. He Is
6. Mommy Dust
7. Majesty
8. Devil Church
9. Absolution
10. Deus In Absentia

Samlet spilletid: 42 min.

 

Yderligere information

Skriv en kommentar

Vær sikker på, at du indtaster al krævet information, markeret med en stjerne (*). HTML kode tillades ikke.